Rode kerstkool
Ouderwets gestoofde rode kool, maar dan extra ‘kerstig’ gemaakt met port, sinaasappel, specerijen en appel. Je kunt de rode kool helemaal zelf snijden maar natuurlijk ook gewoon voorgesneden kopen. Dat scheelt dan weer een roodgekleurde snijplank 😊 Deze Kerst-versie is geweldig lekker bij alle soorten wild-gerechten maar natuurlijk ook bij een feestelijke vegetarische kersttafel!
Ingrediënten
1 hele rode kool, of 900 g gesneden
2 uien
30 g boter
40 g suiker
150 ml rode port
150 ml sinaasappelsap
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
4 jeneverbessen
1 laurierblaadje
1-2 el rode jam
4 el balsamicoazijn
2 friszure appels, goudrenet
1 el maïzena
zout en versgemalen peper
Bereiding
Verdeel de rodekool met een groot mes in vieren en snijd uit elke kwart de kern er uit. snijd de kool in dunne reepjes. Of maak gebruik van voorgesneden rodekool. Pel de ui en snipper fijn. Smelt de boter in een pan en fruit de ui. Voeg suiker toe bak 1 minuut mee en meng de rodekool erdoor. Schenk de port en het sinaasappelsap erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg kaneel, kruidnagels, jeneverbessen, laurier, azijn, en jam toe en kook circa 1 uur op laag vuur met een deksel op de pan.
Rasp de appel grof, voeg toe aan de rodekool en kook nog 10 minuten mee. Roer de maïzena aan met een scheutje water, roer door de rodekool en kook 2 minuten door. Door toevoeging van maïzena zal de rodekool mooi gaan glanzen en er nog lekkerder uit gaan zien. Breng tot slot op smaak met peper en zout.