Geboorte taart
Elk land heeft zo zijn eigen traditie om de geboorte van een kind te vieren. In Nederland wordt de kraamvisite getrakteerd op beschuit met boter en muisjes gemaakt van anijszaad met een suikerlaagje. Roze-wit voor een meisje en blauw-wit als er een jongetje is geboren. Deze geboorte taart sluit helemaal aan bij onze traditie en is bovendien verrukkelijk om van te snoepen bij een kop koffie of thee.
Ingrediënten
Cake
4 eieren
120 g suiker
100 g bloem
60 g boter, gesmolten
Vanille botercrème
125 ml melk
1 eidooier
50 g suiker
10 g maïzena
1 theelepel vanille extract
200 g boter
Garnituur voor de vulling
25 g rozijnen, geweld
4 bitterkoekjes, verkruimeld
2 halve perziken, in stukjes
2 eetlepels frambozenjam
Verder nodig
½ pakje muisjes
Bereiding
Cake:
Verwarm de oven voor op 220°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Klop de eieren met suiker zo luchtig mogelijk in de mixer. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door het luchtige eimengsel, gevolgd door de gesmolten boter. Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk het gelijkmatig dun uit. Bak de cakeplak 6 minuten in de oven tot deze aan de bovenkant mooi goudbruin gebakken is. Laat de cakeplak volledig afkoelen, leg hem op z’n kop en pel het bakpapier er voorzichtig af. Snijd over de lengte een reep voor de taartrand en steek eerst twee ronde plakken uit de cakeplak en steek uit de reststukken de derde plak, die je straks als midden-plak gebruikt.
Vanille botercrème
Roer in een kommetje de eidooier met suiker, maïzena en een scheutje koude melk tot een papje. Breng de rest van de melk met vanille aan de kook en giet dit al roerend bij het papje en daarna weer terug in de pan. Laat de vanillecrème al roerend op lage stand 2 minuten heel zachtjes koken en daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de zachte boter samen met de vanillecrème heel luchtig in de mixer.
Opbouw van de taart
Bestrijk de cakeplakken aan één kant dun met frambozenjam en leg de eerst plak met de jam naar boven op een schaal. Besmeer de plak met een laagje vanillecrème en verdeel hierover het garnituur van rozijnen, bitterkoekjes en perzik. Leg nu de cakeplak van reststukjes er op en bouw de taart verder op met weer een laag crème, garnituur en cake. Bestrijk de zijkant en de bovenkant van de taart met een laagje crème en leg de lange strook cake rondom de taart alsof het een beschuitrand is. Bestrooi de bovenkant van de taart met blauw-witte of roze-witte muisjes.