No Bake Cheesecake
Deze ongebakken cheesecake heeft een zomers tintje dankzij de kokos-pecanbodem en de passievruchtengelei. De vulling is heerlijk romig en mildzoet van smaak. Doordat er geen bindmiddel in de vulling zit moet de taart minstens een halve dag opstijven in de koelkast. Zelf vind ik het nog fijner om hem eerst een paar uur in de vriezer te leggen zodat de taartring wat makkelijker is te verwijderen. Daarna laat je de no bake cheesecake in de koelkast iets ontdooien tot hij wat zachter is om te snijden en van te snoepen.
Ingrediënten
Bodem
20 g kokosolie
150 g pecannoten
50 g geraspt kokos
4 medjooldadels
mespunt zout
Vulling
500 g roomkaas
120 g ahornsiroop of honing sap van ¼ citroen
merg van ½ vanillestokje of 1 tl extract
mespunt zout
350 ml slagroom
Passievruchtengelei
1 gelatineblaadje
2 passievruchten
5 el abrikozenjam sap van ¼ citroen
Decoratie
1 passievrucht, in vieren
handje frambozen paar muntblaadjes
Extra nodig
taartvorm met een doorsnede van 22 cm
keukenmachine
staande mixer met bisschopshaak en garde
Bereiding
Bodem
Vet een taart- of vlaaivorm in met olie en bekleed met plasticfolie. Smelt de kokosolie.
Maal de pecannoten, het geraspte kokos, de dadels, het zout en de kokosolie kort in de keukenmachine. Het notenmengsel moet licht plakkerig aanvoelen. Verdeel het over de bodem en langs de rand van de vorm ven druk het stevig aan zodat je een mooie bodem met opstaande rand hebt. Zet de vorm even in de vriezer terwijl je de vulling maakt.
Vulling
Draai in de staande mixer met bisschopshaak de roomkaas met de ahornsiroop of honing, het citroensap, de vanille en het zout helemaal glad. Verwissel nu de bisschopshaak voor de garde en klop daarmee de roomkaasvulling verder glad. Voeg al kloppend de slagroom toe en klop nog enkele minuten op hoge snelheid door totdat de kaasvulling wat luchtiger en steviger is. Verdeel de vulling over de bodem in de taartvorm. Laat de cheesecake in de vriezer minstens een paar uur opstijven. Deze tijd is echt nodig om de vulling steviger te laten worden.
Neem de taart uit de vorm en laat de taart in de koelkast weer iets ontdooien.
Afwerking
Week voor de passievruchtengelei de gelatine in koud water. Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Verwarm in een pan het passiefruit, de abrikozenjam en het citroensap. Zet het vuur uit en voeg de gelatine toe. Voeg, als de gelei te dik is, nog wat water toe. Laat de gelei iets afkoelen en overgiet de cheesecake ermee. Versier de cheesecake tot slot met het fruit en de munt.