terug naar Recepten

Echt, de allerlekkerste spareribs!

Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
1 nacht marineren, 2,5 uur in oven

De allerlekkerste spareribs

4 personen

Van mijn studiereis door Texas is mij één regel heel duidelijk bijgebleven: ‘never ever boil ribs’! Vaak worden spareribs eerst voorgekookt in water of bouillon om de gaartijd te verkorten. Maar het nadeel hiervan is dat de vleesporiën zich dan sluiten waardoor de marinade minder goed in het vlees kan trekken. Zonde! Verder loont het beslist de moeite om kwalitatief goeie, verse ribben te bestellen bij een echte slager. Het liefst baby-backribs, die zijn het sappigst. En vergeet vooral het taaie vlies langs de holle kant niet te (laten) verwijderen. Leg de spareribs een dag van tevoren in de marinade dan weet je zeker dat ze geweldig lekker zullen smaken.

Ingrediënten

Ingrediënten
4 verse (baby-back) spareribs
200 g hoisinsaus (Chinese BBQ saus)
250 g tomatenketchup
100 g honing
5 eetlepels Japanse sojasaus
5 eetlepels Japanse sake of droge sherry
4 eetlepels witte wijnazijn
2 teentjes knoflook
1 rode chilipeper
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels kerriepoeder
Geraspte schil van ½ sinaasappel
1 theelepel sesamolie

Bereiding

Voorbereiding één dag van tevoren
Verwijder het membraan! Aan de holle kant van de spareribs zit een soort taai vlies, het membraan, dat helaas bijna iedereen vergeet te verwijderen. Door dit er af te trekken worden je spareribs veel malser. Het is een beetje een ‘gefrunnik’ maar het maakt echt het verschil. Ik gebruik altijd een stukje keukenpapier of een schone theedoek zodat ik betere grip heb en het vlies niet steeds uit m’n vingers glipt. Als je begint aan één hoek dan trek je zo het hele vlies er af. Je kunt ook je slager vragen om dit voor jou te doen.

Maak dan de marinade. Snijd de knoflook en chilipeper fijn en meng alle ingrediënten voor de marinade gewoon koud door elkaar. Marineer de spareribs nu in een afgesloten schaal of grote plastic zak liefst 24 uur in de koelkast zodat de smaak goed in kan trekken.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190°C  boven en onderwarmte (hete lucht op 170°C) en leg een vel bakpapier of aluminiumfolie op de bakplaat. Haal de spareribs uit de marinade en leg de ribben met de bolle kant naar boven op de bakplaat. Giet nu ongeveer 1 cm water op de bakplaat en dek de plaat volledig af met aluminiumfolie zodat de ribben goed zijn afgesloten. Zet de bakplaat nu 2,5 uur in de oven om de spareribs perfect gaar te maken.

Kook de overgebleven marinade minstens 5 minuten door zodat alle bacteriën van het rauwe vlees weg zijn en overgiet de spareribs voor het opdienen met deze saus. Voor een extra roostersmaak kun je de ribben nog even op de bbq leggen, maar laat de suikers niet verbranden! Gepofte aardappels, koolsalade, gegrilde groene asperges en een gekookte maiskolf zijn perfect gezelschap voor deze super malse ribbetjes.

Probeer deze ook eens!