De Brandweerburger
Wat doet een brandweerman of vrouw? Blussen! Het idee voor deze lekkernij is heel simpel: een pittige chiliburger, lékker branderig heet, wordt geserveerd op een broodje met sla en gekaramelliseerde ui. Om de hitte te blussen komt boven op het vlees een schep ijskoude appelmoes die even in de diepvries is geweest. Zo gauw je een hap van de Brandweerburger neemt proef je het sappige vlees dat lekker brand op je tong, en tegelijkertijd wordt je gehemelte aangenaam verkoeld door de ijskoude appelmoes!
Als jij je er héél makkelijk vanaf wil maken koop je gewoon kant en klare hamburgers die je insmeert met sambal en extra belegd met wat gesneden rode peper, en zet je een potje appelmoes even in de diepvries. Maar als je net als ik liever iets meer liefde en aandacht aan je eten besteedt, dan staat hieronder het zelf-maak recept voor de perfecte Brandweerburger. Een burger voor helden!
Ingrediënten
2 appels bv goudrenetten
1 citroen
2 el suiker
50 ml water
500 g grof gedraaid rundergehakt met 30% vet
2 el sambal oelek
1 el gerookt paprikapoeder
1 mp komijnpoeder
½ ei, geklutst
Zout en peper
Scheutje olijfolie
Klontje boter
2 uien
1 el honing
8 blaadjes sla
4 zachte sesambolletjes
Bereiding
Voorbereiding
Maak eerst de appelmoes. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd elk stukje appel nog iets kleiner en doe ze samen met het sap van de citroen, suiker en water in een pan. Breng aan de kook, en laat op laag vuur met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten stoven. Laat de appels iets afkoelen en prak ze met een pureestamper even door.
Schep de appelmoes in een kom en zet het afgedekt ongeveer 1 uur in de diepvries. Het is de bedoeling dat de appelmoes zo’n beetje halfbevroren is en qua structuur en gevoel een beetje lijkt op sorbetijs.
Bereiding
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit een klein scheutje olie en een klontje boter en bak de ui hierin rustig op middelhoog vuur tot ze lichtbruin van kleur zijn. Roer af en toe even door en maak dan intussen de burgers.
Kneed voor de burgers de sambal, het ei en de kruiden door het vlees en verdeel het in vier gelijke stukken. Vorm het vlees met je handen tot platte burgers. Bak de burgers in een scheutje olie en een klontje boter ongeveer 5 minuten aan elke kant.
Voeg een lepel honing toe aan de gebakken ui en laat deze nog even karamelliseren.
Snijd de broodjes doormidden en beleg ze met frisse slablaadjes, het liefst uit het midden van de krop. Verdeel de gekaramelliseerde uien over de broodjes en leg dan de hamburgers erop. Als laatste komt nu een flinke schep ijskoude appelmoes en het kapje van het broodje.
En dan… heerlijk happen maar!