terug naar Recepten

Lekker sappig en zoet

Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
90 min

Fiadoe taart

1 taart

Een echte goed gevulde Surinaamse taart die lekker sappig en zoet mag zijn! Voor de vulling kunnen verschillende gedroogde vruchten worden gebruikt die geweekt zijn in water of in bruine rum, net wat je lekker vindt! Fiadoe taart maken is niet moeilijk, je moet alleen even de tijd nemen om het deeg rustig te laten rijzen. Qua smaak en structuur vind ik zelf een Fiadoe taart eigenlijk net een soort XL koffiebroodje dat heerlijk smeuïg is!

Ingrediënten

Deeg
300 g bloem
125 ml volle melk
7 g gedroogde gist
25 g suiker
2 eieren
25 g boter
1 theelepel vanille extract

Vulling
100 g boter
100 g ananas, in stukjes
75 g rozijnen, geweekt in rum
75 g krenten, geweekt in rum
75 g sukade, in stukjes
75 g amandelen, in stukjes

Kaneelsuiker
75 g suiker
1 eetlepel kaneelpoeder

Gietsel
100 ml volle melk
25 g suiker
50 g boter, gesmolten

Bereiding

Voorbereiding
Beboter een taart of springvorm van 20-22 cm en verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de melk tot lauwwarm, maar niet warmer dan 30°C, en los hierin de gist op. Klop met de mixer de eieren met de suiker en vanille luchtig, gebruik hiervoor de garde. Verwissel nu de garde voor de deeghaak en voeg de melk, bloem en boter toe en kneed alles flink door tot een soepel deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en lat het afgedekt met plasticfolie een uur rijzen op kamertemperatuur.

Klop voor de vulling de boter zacht en romig en voeg dan de gewelde krenten en rozijnen, de sukade, ananas stukjes en gehakte amandelen toe. Meng de kaneelpoeder door de suiker.

Samenstellen van de taart
Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de helft van het deeg uit en bekleed hiermee de beboterde taartvorm. Verdeel de helft van de vulling over de bodem en bestrooi met de helft van de kaneelsuiker. Rol het resterende deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel de boter met gedroogde vruchten en de kaneelsuiker hierover. Rol het deeg met de vulling op en snijd hiervan plakjes van ongeveer 3 cm dikte. Verdeel rolletjes gevuld deeg over de taartbodem. Dek de vorm af met plasticfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verwarm de melk voor het gietsel en los hierin de suiker en boter op. Schenk de helft van het gietsel over de taart en zet deze daarna meteen in de oven. Giet na 30 minuten de rest van het gietsel over de taart en zet deze daarna nog 15 minuten terug in de oven. Laat de taart na het bakken iets afkoelen voordat je haar snijdt.

Probeer deze ook eens!