terug naar Recepten
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
15 min

Filosoof

4 personen

Zo op het oog is dit een heel gewoon gerecht. Zo gewoon dat je er haast een filosoof voor nodig hebt om op het idee te komen. Het is van origine een Nederlands gerecht gemaakt van restjes. Een combinatie van uien, rundvlees, bruine bonen, appels en aardappelpuree. Het lijkt een beetje op een jachtschotel of op een Engelse shepherd’s pie. Ik vind dit heerlijk ‘comfort food’ voor op een regenachtige dag.

Ingrediënten

800 g aardappels
4 uien
1 teentje knoflook
2 appels
Scheutje zonnebloemolie
400 g rundergehakt
2 el boter
200 ml runderbouillon
400 g bruine bonen uit een pot, uitgelekt
100 ml melk
Zout en peper
Nootmuskaat

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in vieren en kook ze in net genoeg water in ca. 15 minuten gaar.
Pel de uien en snijd in ringen en pel en snipper de knoflook. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes.

Verhit een scheutje olie in een grote braadpan en bak de ui en knoflook op laag vuur.

Zet het vuur hoger en rul het gehakt 5 minuten mee. Voeg 1 el boter toe en schenk de bouillon erbij. Stoof het gehakt met de uien ca. 10 minuten tot de bouillon is verdampt.

Voeg de bruine bonen en appel toe en warm nog 5 minuten door. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappels af, stoom ze droog in de pan en pureer de aardappels met een pureestamper. Verwarm de melk en roer deze samen met 1 el boter door de puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en verdeel de puree hierover. Strijk de puree glad en maak met een vork een motiefje op de bovenkant. Bak de Filosoof 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 C.

Als je de Filosoof al eerder voorbereid en in de koelkast bewaard, reken dan ruim 30 minuten baktijd.

 

Probeer deze ook eens!