Een echte klassieker
Garnalencocktail
Klassieker dan de garnalencocktail kan bijna niet. Goed gemaakt blijft het een heerlijke traktatie en een voorgerecht waarvan heel veel mensen erg gelukkig worden. Voel je niet verplicht eerst zelf mayonaise te maken voor de cocktailsaus, maar het is natuurlijk wel leuk om te doen! Soms gebruik ik in plaats van cognac en sherry ook wel eens een scheutje whisky, het is maar net wat je in huis hebt. De cocktailsaus kun je in de koelkast best twee dagen bewaren, en daarmee is een garnalencocktail eigenlijk ook een heel makkelijk voorgerecht qua werkplanning.
Ingrediënten
Mayonaise
2 eidooiers
½ citroen
1 el mosterd
1 tl worchestersaus
mespunt witte peper
mespunt zout
200 ml arachideolie
Cocktailsaus
200 ml mayonaise
2 el tomatenketchup
1 el gembersiroop
1 ½ el cognac
1 ½ el sherry
mespunt cayennepeper
enkele druppels citroensap
100 ml slagroom
Cocktail
200 g verse Hollandse garnalen
1 kropje little gem sla
1 citroen mespuntje paprikapoeder
4 takjes verse kervel of peterselie
Bereiding
Mayonaise
Voeg de eidooiers, sap van de citroen, mosterd, worchestersaus, peper en zout toe aan een kom. Roer met een garde steeds in dezelfde richting en voeg, al roerend, langzaam de olie toe, zodat de saus gaat binden, of beter gezegd een emulsie wordt.
Cocktailsaus
Meng de ketchup, gembersiroop, cognac, sherry, cayennepeper en het citroensap, door de zelfgemaakte mayonaise.
Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel door de cocktailsaus.
Opmaak
Spoel de garnalen af onder koud, stromend water en dep droog met keukenpapier. Snijd de sla in reepjes. Schep een laagje cocktailsaus in de glaasjes. Verdeel de garnalen erover. Schep nog een laagje cocktailsaus op de garnalen. Garneer met paprikapoeder, kervel en een partje citroen.
TIP: Serveer warme toast met zachte boter bij de garnalencocktail.