terug naar Recepten

Een typisch Scandinavische specialiteit

Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
2 dagen

Gravlax

4 - 6 personen

Gravlax of graved lax is een typisch Scandinavische specialiteit van gemarineerde hele verse zalm. Het is heerlijk als voorgerecht , eventueel in combinatie met vers brood of een aardappelsalade. Maar ook geschikt als aperitiefhapje of als onderdeel van een uitgebreidere borrelplank. Het recept voor gravlax is erg makkelijk, het vergt alleen wat planning vooraf omdat je het liefst 2 tot 3 dagen moet laten marineren in de koelkast. De beloning voor het wachten is een heerlijk stuk zalm met een prachtige opaal achtige kleur en een delicate, licht kruidige smaak!

Ingrediënten

500 g verse zalmfilet, zonder vel
100 g grof zeezout
100 g suiker
10 takjes verse dille
1 theelepel grof gemalen zwarte peper
2 theelepels roze peperbessen
1 citroenschil , fijn geraspt

Bereiding

Snijd eventueel het donkere vet dat aan de kant zit waar het vel heeft gezeten eraf.
Hak de dille fijn en meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom door elkaar.

Verdeel de helft van het mengsel over een schaal die niet veel groter is dan het stuk zalm. Leg de zalmfilet bovenop het kruidenmengsel en druk het even flink aan. Strooi het overige mengsel nu op de bovenkant van de zalmfilet en dek af met plasticfolie. Zet de zalm een beetje onder druk door iets zwaars op de zalm met folie te leggen, bijvoorbeeld een ander schaaltje of een paar pakjes boter. Door wat extra ‘druk’ marineert de zalm beter en krijgt het een mooie stevige textuur. Laat de zalm in de koelkast 2 tot 3 dagen marineren en veeg of poets een flink deel van de marinade eraf zodat het niet te zout zal smaken.

Snijd de zalm in mooie dunne plakjes en serveer het als voorgerecht met een partje citroen, knapperige radijs en een beetje zure room. Of als hapje op toast met alleen een partje citroen.

Probeer deze ook eens!