Kaas-uien sloffen
Heerlijk als hartige snack of als lunch voor de zaterdagmiddag met een kop verse groentesoep. Een ideaal recept om eventuele restjes kaas in op te maken. Bij ons thuis zijn Cheddar en Gruyère de favoriete kaassoorten voor deze kaas-uien sloffen.
Ingrediënten
Deeg:
500 g bloem
60 g roomboter, op kamertemperatuur
1 theelepel honing
7 g gedroogde gist
265 ml lauw water van ca. 30°C
12 g zout
Topping:
4 uien
250 geraspte kaas
Extra nodig:
plastic folie
bakpapier
deegroller
Bereiding
Deeg:
Maak op het aanrecht een kring van de bloem en schenk het water midden in de kring. Voeg de honing en gist toe aan het water en strooi het zout rondom over de bloem. Mix nu met één hand, met gespreide vingers, vanuit het midden alles door elkaar tot een deeg. Kneed vervolgens het deeg met beide handen minstens 5 minuten. Voeg nu pas de boter toe en kneed vervolgens het deeg nogmaals 5 minuten flink door. Natuurlijk kun je het deeg ook mixen en kneden in een staande mixer met de deeghaak. Leg het deeg in een geoliede kom en laat het afgedekt met plasticfolie 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Druk het deeg na het reizen even plat, verdeel het over twee stukken en vorm beide stukken tot een bol. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot twee ovale, lange plakken deeg van zo’n 20 –25 cm en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C boven en onderwarmte.
Topping:
Pel de uien, snijd ze in doormidden en snijd de uien in dunne halve ringen. Beleg het deeg royaal met ui-ringen en geraspte kaas. Laat de kaas-uien sloffen nog 30 minuten reizen voordat ze de oven in gaan. Bak de sloffen in 25 minuten mooi gaar en laat ze na het bakken nog even 10 minuten rusten voordat je ze serveert.