terug naar Recepten
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
1 uur

Klassieke appeltaart

10 punten

Appeltaart is waarschijnlijk de meest Nederlandse taart die wij in ons land kennen. Het is de taart waarvan je de geur en smaak herinnerd zoals je oma of moeder hem maakte. Zoals zoveel van onze moeders gebruikte die van mij nooit een recept, maar woog alles met een koffiekopje af. Alle patisserieopleidingen en ervaring ten spijt vind ik nu nog steeds de appeltaart zoals mijn eigen moeder die vroeger maakte de allerlekkerste! Overigens op de voet gevolgd door die van mijn schoonmoeder, waarvan ik gelukkig nog steeds regelmatig mag genieten.

Ingrediënten

Deeg:
300 g bloem
100 g suiker
½ tl zout
200 g boter
1 ei
2 el ijskoud water

Vulling:
8 appels
100 g suiker
2 tl kaneelpoeder
60 g rozijnen, geweld
2 el custardpoeder
100 g paneermeel

Afwerking:
1 ei
2 el abrikozenjam

Extra nodig:
Ronde springvorm van 22 cm doorsnede
Rolstok

Bereiding

Begin met het deeg. Meng bloem, suiker en zout door elkaar. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei en water door de overige ingrediënten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast.

Vet de springvorm in met boter en bedek de bodem met een velletje bakpapier. Strooi wat bloem op het werkblad en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de ingevette taartvorm met het deeg en snijd het teveel aan deeg langs de bovenrand weg. Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de appelpartjes vervolgens in dunne plakjes en meng ze in een kom met de suiker, custardpoeder, kaneel en gewelde rozijnen. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel dan de appelvulling erover. Druk de appelvulling goed stevig aan.

Rol de rest van het deeg uit en snijd hiervan lange repen van ca. 1,5 cm breedte. Leg deze repen deeg kruislings op de appelvulling en druk ze iets vast langs de rand. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee.

Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hierna de taart in de vorm afkoelen.

Verwarm de abrikozenjam met een klein scheutje water en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart, zodat deze een mooie glans krijgt. Snijdt de taart als deze volledig is afgekoeld in mooie punten.

Probeer deze ook eens!