terug naar Recepten
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
45 min

Moestuincakejes

8-10 cakejes

Speciaal voor bakkers met groene vingers! Op zoek naar een iets gezondere, glutenvrije lekkernij voor bij de thee kwam ik op het idee voor deze malse moestuincakejes. Groenten en fruit zorgen hierin voor smaak en structuur. De topping is gemaakt van roomkaas met een puree van gekookte worteltjes, gezoet met ahornsiroop en een scheutje vanille-extract. Als het je lukt om via je groenteboer aan die gezellige eetbare bloemetjes en cress-soorten te komen worden de cakejes extra feestelijk en zien ze eruit alsof ze zo uit je moestuin komen.

Ingrediënten

Cakebeslag
½ tl bakpoeder
1 mespunt kaneel
200 g amandelmeel
80 g wortel, geraspt
50 g courgette, geraspt
1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
1 kleine appel, met schil, geraspt
50 ml extra vierge olijfolie
60 g ahornsiroop
het merg uit ½ vanillestokje of 1 theelepel extract
2 eieren
30 g pecannoten, gehakt

Topping
30 g wortel (afsnijdsels van de kleine worteltjes)
80 g roomkaas
1 el ahornsiroop
het merg uit ½ vanillestokje of 1 tl vanille extract

Decoratie
10 kleine worteltjes, geschrapt
1 bakje eetbare bloemetjes
1 bakje honey cress

Extra nodig
2 kleine (siliconen) bakvormpjes van ca. 80 ml inhoud
keukenmachine

Bereiding

Cakejes
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvormpjes in met olie of boter.
Meng in een kom het bakpoeder, de kaneel en het amandelmeel. Doe de wortel, courgette, gember en appel in een kom, voeg de olie, ahornsiroop, vanille en eieren toe en roer alles tot een beslag. Vul de vormpjes voor een derde met het beslag en bestrooi de bovenkant met de pecannoten.
Bak de cakejes in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze een beetje afkoelen in de vormpjes en haal ze er daarna voorzichtig uit. Laat ze verder afkoelen voordat de topping erop gaat.

Topping
Snijd de worteltjes voor de decoratie in een mooie vorm en laat er iets van het groene loof aan zitten. Bewaar de afsnijdsels. Kook de worteltjes 30 seconden in water en laat ze meteen schrikken in koud water. Kook de afsnijdsels circa 10 minuten langer tot ze gaar zijn en spoel ze daarna koud. Pureer de roomkaas, gare wortelstukjes, ahornsiroop en vanille in de keukenmachine tot een gladde crème. Verdeel de crème over de cakejes en garneer ze met de worteltjes, eetbare bloemetjes en cress.

Probeer deze ook eens!