terug naar Recepten

Voor veel mensen onweerstaanbaar!

Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
35 min

Notenvrije gevulde speculaas

20 porties

De geur van versgebakken gevulde speculaas die juist uit de oven komt is voor veel mensen onweerstaanbaar! Ook voor mij is gevulde speculaas één van de allerlekkerste herfstspecialiteiten waaraan ik mij echt ‘buikpijn’ kan eten. Omdat ik in mijn omgeving een paar mensen ken met een notenallergie besloot ik speciaal voor hen op zoek te gaan naar een minstens net zo lekker alternatief. En dat is gelukt. Met kikkererwten en dadels kun je dus een super lekkere spijsvulling maken! Door veel minder suiker te gebruiken en geraspte citroenschil toe te voegen is deze speculaas verrassend fris van smaak.

Ingrediënten

Deeg
250 g volkorenmeel
10 g speculaaskruiden
1 theelepel bakpoeder
Mespunt zout
120 g bruine basterdsuiker
130 g boter
1 ei

Spijsvulling
200 g kikkererwten, gekookt uit blik of pot
50 g dadels zonder pit
1 citroenschil, fijn geraspt
50 ml ahornsiroop

Afwerking
1 eidooier
2 eetlepels slagroom
20 g gekonfijte sinaasappelschil

Bereiding

Meng voor het deeg het volkorenmeel met speculaaskruiden, bakpoeder, zout, suiker, boter en het ei. Kneed alles kort door tot een goed gemengd deeg en laat dit ingepakt in de koelkast tenminste 30 minuten rusten.

Spoel de kikkererwten schoon en laat ze daarna uitlekken op een zeef. Maal voor de vulling de kikkererwten met de dadels in de keukenmachine fijn. Voeg de ahornsiroop en de geraspte schil van de citroen toe en laat de keukenmachine nog even kort draaien.

Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem of meel en rol het deeg hierop uit tot een langwerpige plak van ca. 25 cm lang en 15 cm breed. Verdeel de spijsvulling met een lepel gelijkmatig aan één kant over de lengte van het deeg.

Kluts de eidooier met slagroom en bestrijk de andere kant van het deeg hiermee, waardoor je een plakrandje maakt voor het deeg. Vouw het deeg nu voorzichtig om de spijsvulling en rol het geheel op.

Probeer deze ook eens!