Oranjekoek is een typische Friese lekkernij
Oranjekoek
Oranjekoek is een typische Friese lekkernij. De naam is een verwijzing naar de gekonfijte sinaasappelschillen die de belangrijkste smaakmaker van deze zoete kruidkoek zijn. Van origine werd oranjekoek gedecoreerd met wit glazuur of zelfs met crème. Inmiddels wordt de koek steeds vaker gedecoreerd met roze glazuur en net als bij de tompouce rond Koningsdag ook met oranjekleurig glazuur.
Ingrediënten
Deeg
20 g boter
80 g witte basterdsuiker
30 g bruine basterdsuiker
30 g gesneden gekonfijte sinaasappelschil
1/2 losgeklopt ei
2 eetlepels sinaasappelsap
180 g zelfrijzend bakmeel
Vulling
200 g amandelspijs
1/2 losgeklopt heel ei
2 eetlepels sinaasappelsap
Garnering
125 g witte fondant
50 g gesmolten pure chocolade
Extra nodig
1 taartring van 22 cm, bakpapier
Bereiding
Deeg
Meng in een kom de boter, witte- en de bruine basterdsuiker en de gekonfijte sinaasappelschillen. Voeg het ei en het sinaasappelsap toe en meng goed door. Dit kan gewoon met de hand. Meng als laatste het bakmeel erdoor. Laat het deeg afgedekt een nacht rusten in de koelkast.
Vulling + opbouw
Verwarm de oven voor op 210 °C, hetelucht. Meng voor de vulling de spijs, ei en het sinaasappelsap. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 1 cm. Steek met behulp van de taartring 2 cirkels uit het deeg. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de spijsvulling over één van de deeg cirkels. Leg de andere deegcirkel erop. Prik in de bovenkanten gaatjes met een vork en bestrijk met een beetje water. Bak de oranjekoek circa 16 minuten in de oven.
Garnering
Verdeel de glazuur over de oranjekoek. Schep de gesmolten chocolade in een spuitzakje en spuit banen over de koek. Trek voor een gemarmerd effect met een mes in tegengestelde richting banen over de koek en laat even uitharden.