Oven frietjes
Ovenfriet heeft twee voordelen: ze zijn minder vet dan gewone friet en terwijl ze in de oven zitten kun jij je aandacht richten op iets anders in de keuken. Bovendien kun je ze, wanneer de frietjes klaar zijn maar jij nog niet helemaal… ze nog best heel even warm houden in de oven. Het nadeel kan zijn dat je maar één bakplaat tegelijk in de oven kunt zetten en de baktijd wel 35 minuten duurt. Kies voor kruimig of licht kruimig kokende aardappels, deze worden als ovenfriet krokanter dan vastkokers. Een klein beetje bloem bevorderd eveneens de krokantheid.
Als je van een botersmaak houdt kun je in plaats van olie ook geklaarde boter gebruiken, maar dan moet deze ook écht volledig geklaard zijn! Een andere naam voor geklaarde boter is boterolie.
Ingrediënten
1200 g middelgrote aardappels, kruimig kokend
50 ml zonnebloem- of arachideolie
2 eetlepels bloem
Zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C boven en onderwarmte.
Schil de aardappels niet en snijd ze in lange repen van ongeveer 1 x 1 cm dik en zo lang als de aardappels zelf zijn.
Spoel de frieten in koud water af zodat het zetmeel eraf is en ze niet meer aan elkaar plakken. Spreid ze uit op een schone handdoek of op keukenpapieren dep ze zo goed mogelijk droog. Doe de frieten in een grote kom en hussel ze om met de olie zodat elk frietje er mee omhult is.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spreid de frieten hierop uit zonder dat ze op elkaar komen te liggen. Bestrooi met een beetje bloem en wat zout en hussel de frieten nog één keer voorzichtig door elkaar.
Bak de frieten in totaal 35 minuten in de oven , maar zet na 25 minuten de temperatuur op 220°C zodat ze op ’t laatst wat meer kleur krijgen en krokant worden.
Laat de ovenfriet na het bakken even uitlekken op keukenpapier zodat er wat minder olie aan blijft zitten.