terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
2 uur en 5 min

Pompoen-kaneeltaart

1 taart

Een heerlijke seizoenstaart voor tijdens de koudere maanden! Een taartdeeg bodem wordt gevuld met een kruidige pompoenvulling en daarna afgedekt met een appel-kruimel mengsel. Na het bakken garneer je de taart met knapperige kaneelcrackers en een vleugje poedersuiker. Je kunt deze pompoen-kaneeltaart zowel warm als afgekoeld eten. Verrukkelijk bij een kop warme chocolademelk of bij een winterse thee.

Pompoen-kaneeltaart

Ingrediënten

Deeg:
150 g bloem
50 g suiker
mespuntje zout
100 g koude roomboter
1/2 ei
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven

Pompoenvulling:
500 g pompoen
3 eieren
100 g suiker
50 g bruine basterdsuiker
mespuntje zout
2 theelepels speculaaskruiden
20 g bloem
100 g crème fraîche
50 ml bourbon whisky
(voor kids? neem dan appelsap)

Topping:
2 appels
150 g bloem
80 g suiker
80 g bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
100 g roomboter

Kaneelcrackers:
35 a roomboter
100 g poedersuiker
35 ml melk
25 g bloem
1 theelepel kaneelpoeder
Poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig:
plasticfolie
gekartelde taartvorm van 23 cm doorsnede
bakpapier
deegroller

Bereiding

Deeg:
Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker en zout toe. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Voeg het halve ei toe en kneed met koele handen een deeg van. Pak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Pompoenvulling:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de pompoen en snijd in blokjes, verspreid ze over de met bakpapier beklede bakplaat en bak ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn. Laat iets afkoelen.

Schep de gare pompoenstukjes in een kom en roer een voor een de eieren erdoor. Voeg suiker, bruine basterdsuiker, zout, speculaaskruiden en bloem toe. Roer door en voeg de crème fraîche en whisky toe.

Topping:
Schil en snijd de appels in blokjes. Meng bloem, suiker, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder en boter door elkaar tot er een kruimelig deeg ontstaat. Meng de appelblokjes door de deegkruimels.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C. Vet de taartvorm in en bekleed hem met bakpapier. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm ermee. Vouw het overlappende deeg terug in de rand zodat die steviger wordt. Prik het deeg in met een vork. Verdeel de pompoenvulling over het deeg en strooi de topping erover. Bak de taart circa 80 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Kaneelcrackers:
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de roomboter en meng met de poedersuiker, melk, bloem en kaneelpoeder. Strijk het beslag uit op de met bakpapier beklede bakplaat. Haal de taart uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C. Bak de kaneelcrackers circa 6-8 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Breek ze na het bakken in stukken en garneer de taart ermee. Bestuif voor het serveren met poedersuiker.

Probeer deze ook eens!