terug naar Recepten
Bereidingstijd
60 min

Pompoensoep in de vrucht geserveerd

6 - 8 personen

Een lekkere pompoensoep is eigenlijk heel snel en makkelijk gemaakt. Als je een bescheiden hoeveelheid wil maken is een flespompoen ideaal omdat deze wat kleiner is. Maar je kunt bij de groentezaak vaak ook parten pompoen kopen. Voor Halloween is het erg toepasselijk om pompoensoep op te dienen in een mooie uitgeholde muskaatpompoen, met zijn mooie golvende vorm en groen-oranje schil. Hol in dit geval de pompoen voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen. Van de overgebleven pompoen kun je later weer een ander gerecht maken zoals een herfststamppot of een kruidige pompoentaart.

Het is beslist de moeite waard om op zoek te gaan naar een goede pompoenpit olie. Deze donkergroene olie is heel krachtig van smaak en wordt verkocht in kleine flesjes. Je gebruikt pompoenpit olie niet om in te bakken, maar net als een hele goede olijfolie als smaakverfijner die je heel zuinig op ’t laatste moment over het gerecht giet.

Ingrediënten

800 g pompoen vruchtvlees zonder schil
100 g aardappel, geschild
50 g boter
1 flinke ui, in stukjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 cm gemberwortel, geraspt
½ theelepel kerriepoeder
1 mespunt kaneelpoeder
1 mespunt nootmuskaat
2 liter runder- of groentebouillon
1 glas witte wijn
250 ml slagroom
Zout en peper
Scheutje pompoenpit olie
50 g pompoenpitten

Bereiding

Snijd de pompoen en de aardappel in stukken van ongeveer 3 x 3 cm. Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin eerst de ui en knoflook zonder deze te kleuren. Voeg de geraspte gember en de specerijen toe en laat dit even zachtjes mee fruiten zodat de smaken goed los komen.

Voeg de pompoen en aardappel toe en giet de bouillon en de witte wijn erbij. Breng alles aan de kook en laat 20 minuten heel zachtjes doorkoken totdat alles gaar is. Rooster intussen de pompoenpitten in een droge koekenpan totdat ze gaan springen. Bestrooi ze met een klein beetje zout en houd ze nog even apart.

Pureer de soep met een staafmixer en voeg hierna de slagroom toe. Controleer of de soep lekker op smaak is en stuur indien nodig iets bij met zout, peper en misschien nog wat nootmuskaat. Laat de soep nog even doorwarmen en verrijk de smaak van de soep op het laatst pas met een klein scheutje pompoenpit olie en wat geroosterde pompoenpitten.

Als je de soep wil opdienen in een uitgeholde pompoen, zorg er dan voor dat de schil van de pompoen van binnenuit niet beschadigd is. Spoel de uitgeholde pompoen even uit met water en vul hem daarna tot je de soep gaat opdienen met heel heet water, zodat de soep straks niet te snel afkoelt door de koude pompoen.

Probeer deze ook eens!