Rudolph’s kruidkoeken
Ons land kent een lange traditie van bakken met kruiden en specerijen. Misschien vind ik deze kruidige koeken daarom wel zo typisch Hollands. Het vrij eenvoudige boterdeeg wordt op smaak gebracht met gember, nootmuskaat en kaneel. Wil je een heel persoonlijk koekje? Met het speciale koekstempel kun je heel makkelijk je naam in diep reliëf in het deeg drukken. Door er vervolgens met een kwastje cacaopoeder over te strijken creëer je een mooie, bijna leerachtige stoere look. Door het bakken droogt het cacaopoeder op en blijft in het reliëf zitten.
Ingrediënten
Kruidkoekjes
300 g bloem
200 g boter, op kamertemperatuur
100 g rietsuiker
1 ei
mespunt zout
½ tl gemberpoeder
½ tl nootmuskaat
½ tl kaneel
2 el cacaopoeder
Afwerking
200 g pure chocolade
100 g rietsuiker
Extra nodig
koekstempel
ronde uitsteekvorm met een grotere doorsnede dan de koekstempel
kwastje
Bereiding
Kruidkoekjes
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, de suiker, het ei, het zout, het gemberpoeder, de nootmuskaat en de kaneel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en blijf kneden tot je een soepel deeg hebt. Druk het plat, verpak het in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm. Druk de koekstempel stevig op het deeg. Steek met de uitsteekvorm koekjes uit het deeg en leg die op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de koeken met een kwastje met cacaopoeder zodat er een mooi donker reliëf ontstaat. Bak de koeken circa 15 minuten in de oven tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat ze volledig afkoelen. Je kunt de kruidkoeken nu al eten of ze aan de onderkant nog een extra laagje chocolade met knisperende rietsuiker geven.
Afwerking
Smelt en tempereer de chocolade zoals beschreven op blz. 346. Strooi de rietsuiker in een laagje op een vel bakpapier. Leg steeds een koek met de onderkant op de chocolade en duw heel zachtjes aan. Neem de koek met een vork uit de chocolade en leg op de rietsuiker. Laat de koeken volledig uitharden.