terug naar Recepten
Bereidingstijd
20 min

Salade met gerookte zalm & witte chocolade vinaigrette

4 personen

Vertrouw me, het klinkt vreemder dan het smaakt. Deze salade heeft alle smaakcomponenten in zich; fruitigheid van de appel, een bittertje van de witlof, kruidigheid van de rucola en een lekkere rooksmaak van de zalm. De vinaigrette brengt vervolgens alles harmonieus samen met haar frisse zuren, scherpte en aangenaam romige zoetje.

Als je een vinaigrette of dressing maakt dan is het heel gebruikelijk om hieraan een beetje honing of poedersuiker toe te voegen om het zuur iets af te ronden. In dit recept vervuld een klein beetje witte chocolade deze dankbare rol. Witte chocolade bestaat uit drie componenten; cacaoboter, suiker en melkpoeder. Behalve een zoetje geeft de chocolade de dressing dus ook een extra soort romigheid die heel aangenaam is.

Ingrediënten

Ingrediënten salade:
1 appel, jonagold of golden delicious
4 stronkjes witlof
50 g rucola
½ rode ui
240 g dungesneden gerookte zalm
1 mespunt cacaopoeder
Enkele takjes kervel

Ingrediënten vinaigrette:
50 ml water
50 g witte chocolade
1 tl gladde mosterd
1 mespunt wasabi pasta
1 sjalotje
1 mespunt zout
20 ml witte wijn azijn
75 ml arachideolie

Bereiding

Maak eerst de vinaigrette. Breng het water aan de kook en hak de witte chocolade in kleine stukjes. Neem de pan van het vuur en los hierin de chocolade op. Laat vervolgens het chocolade water volledig afkoelen.
Mix in een blender of met de staafmixer de klein gesneden sjalot, mosterd, wasabi, zout, azijn en het witte chocolade water tot het egaal fijn geblenderd is. Voeg geleidelijk al mixend de olie toe tot je een mooi licht gebonden dressing hebt. Je kunt deze dressing makkelijk enkele dagen bewaren, maar liever niet in de koelkast omdat hij dan te dik wordt.

Snijd voor de salade de appel in dunne reepjes (julienne), snijd de witlofblaadjes los van de stronkjes en de rode ui in hele dunne halve ringen. Maak op elk bord een mooie salade van rucola, witlofblaadjes, appelreepjes en ui aangemaakt met een klein beetje van de vinaigrette. Leg de dungesneden gerookte zalm bovenop de salade en lepel hierover wat witte chocolade vinaigrette.

Decoreer de salade met behulp van een theezeefje met een lichte ‘dust’ van cacaopoeder en verse takjes kervel.

Probeer deze ook eens!