Hou je wafel…
Stroopwafels
Goudse stroopwafels, ook wel siroopwafels genoemd, zijn een typisch Nederlandse specialiteit. Echte stroopwafels zijn thuis lastig na te maken omdat niemand thuis het loodzware bakijzer heeft waarmee de wafels worden gebakken. Toch kun je met mijn vereenvoudigde recept én een elektrisch kniepertjesijzer ook thuis verse stroopwafels maken.
Ingrediënten
Wafeldeeg
240 g bloem
95 g suiker
80 g boter
1 ei
Mespunt zout
Mespunt kaneel
Stroop
330 g suiker
50 ml kookroom
50 g stroop
Mespunt kaneel
150 g boter in blokjes gesneden
Extra nodig
Elektrisch kniepertjesijzer
Ronde steker van 9 cm
Thermometer
Bereiding
Wafeldeeg
Meng alle ingrediënten voor het deeg kort door elkaar en laat het verpakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm het kniiepertjesijzer voor op stand 2. Verdeel het deeg in 28 gelijke stukjes. Rol de deegstukjes tot bolletjes en druk ze iets plat. Leg steeds één deegstukje op het bakijzer, sluit het deksel en bak het wafelkoekje in ca. 80 seconden gaar en goudbruin. Leg het wafeltje direct op een snijplank en steek er een cirkel uit met een steker zodat straks elk wafeltje even groot en rond is. Herhaal dit tot al het deeg op is.
Kaneelstroop
Laat de suiker in een pan beetje bij beetje karamelliseren tot een lichtbruine karamel. Verwarm intussen in een andere pan de kookroom met de stroop. Blus de karamel af met het warme room-stroopmengsel en laat dit koken tot de karamel is opgelost in de vloeistof. Roer af en toe rustig door. Neem de pan van de kookplaat, voeg de kaneel toe en roer de boterblokjes erdoor. Laat de kaneelstroop afkoelen tot circa 50°C en houd hem dan warm. Als de stroop te ver afkoelt wordt hij te stevig en daardoor moeilijk te verdelen.
Samenstellen
Neem steeds een wafelkoekje in je hand en schep er 1 volle eetlepel warme stroop op. Leg hier direct het tweede wafelkoekje op en druk dit met beide handen zachtjes aan terwijl je kijkt hoe de stroop zich verdeeld tot aan de rand. Herhaal dit tot alle wafels gevuld zijn.
Je kunt deze stroopwafels ingepakt buiten de koelkast minstens een week bewaren.