"Gebak smaakt net als de liefde vers het allerlekkerst…"
Valentijns taartje
Ben jij stapelgek op jouw grote liefde? Dan is dit leuke stapeltaartje misschien wel het perfecte cadeautje om voor hem of haar te maken. Niets smaakt zo lekker als verliefdheid, en dit taartje van Weense koek, frambozen crème en verse vruchten is het perfecte gebak om jouw liefde te vieren én te delen! In kookwinkels vind je diverse maten hartvormige stekers, maar je kunt ook gewoon harten tekenen en uitknippen uit karton en het deeg dan rondom uitsnijden. Het is even iets meer gefröbel, maar dat heb je vast over voor de liefde.
Ingrediënten
Koek
60 g poedersuiker
100 g boter
150 g bloem
Mespunt zout
½ ei
Frambozen botercrème:
250 g frambozenpuree
70 g suiker
3 eidooiers
25 g maïzena
150 g boter
Garnering:
Enkele verse frambozen, aardbeien, rode besjes en/of blauwe bessen.
Eetbare bloemetjes of verse munt toefjes
Extra nodig:
1 grote en 1 kleine hart steker, of een malletje geknipt uit karton
Spuitzak met kartelspuitje
Bereiding
Koek:
Meng in een kom de poedersuiker, de boter, de bloem, het zout en het ei. Kneed met de hand of met de mixer tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast.
Verwarm de oven op 180°C. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot circa 4 mm dikte. Steek of snijd 3 grote hartvormen uit het deeg en leg deze voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Steek dan pas het midden met een kleinere hartvorm uit. Op deze manier blijft de vorm mooi in model liggen. Misschien kun je uit het deeg maar 1 of 2 hartvormen halen en moet je daarna het deeg weer even opnieuw uitrollen voor de volgende hartvorm.
Bak de koekharten 10-12 minuten in de oven en laat ze vervolgens op de bakplaat volledig afkoelen.
Frambozen botercrème:
Breng in een kleine steelpan 200 g frambozenpuree tegen de kook. Meng intussen in een kleine kom de rest van de puree samen met de suiker, de eidooiers en de maïzena tot een papje. Schenk een beetje hete puree bij het papje en roer door met een garde. Giet nu alles in de pan bij elkaar en laat dit zachtjes 1 minuut doorkoken terwijl je rustig roert. Giet de frambozen crème op een omgespoeld bord, dek het af met plasticfolie en laat afkoelen tot lauwwarm (30-35 graden).
Klop de boter in de mixer en voeg hieraan de frambozen crème toe. Laat nu de mixer net zolang kloppen op medium snelheid tot je een mooie luchtige botercrème hebt. Controleer de smaak en voeg eventueel nog wat extra poedersuiker toe als je de crème nog wat zoeter wilt of een paar druppels citroensap indien je de crème iets frisser wil hebben. Vul een spuitzak met kartelspuitje met de crème.
Opmaak van het taartje:
Spuit op elk koek-hart een mooi laagje frambozen crème en stapel de harten op elkaar. Druk ze heel voorzichtig iets aan zodat je taartje straks niet uit elkaar valt. Garneer de bovenkant met mooie stukjes gesneden fruit en eetbare bloemetjes of toefjes munt. Bewaar het taartje tot het moment van eten even in de koelkast, dan kun je hem ook makkelijker snijden. Maar haal ‘m het liefst een uurtje voor het eten al uit de koelkast zodat de crème weer wat zachter kan worden. Niet te lang bewaren hoor, want gebak smaakt net als de liefde vers het allerlekkerst…